lørdag 1. august 2009

RØMMEKOLLE

Rømmekolle er snadder sommermat i varmen. Og er det ikke varmt, så er det jammenmeg godt for det! På denne herligheten drysser man knust sukkerkavring, litt kanel samt en dæsj grovt rørsukker som knaser deilig sammen i munnen. Vi lager våre rømmekoller av melken vi henter hos vår lokale melkeleverandør for sommeren. Du kan lage rømmekoller av vanlig h-melk om du tilsetter seterrømme. (Om du ikke har din egen melkeleverandør da.)

Her i mormorhuset finnes det egne rømmekolleskåler. De har aldri blitt brukt til annet enn dette formålet. Ikke siden de kom inn i huset en gang da mamma var liten jente. Bare rømmekoller og intet annet. Det føles helt feil med andre ting i disse skålene. Vi har funnet flere slike skåler på loppis og bruktbutikker, og det er som å finne en skatt hver gang! Nå har vi 12 stykker og det holder. Man skal tross alt ha skapplass til å la dem stå utover for syrning.

RØMMEKOLLE
Jeg anbefaler at du bruker skåler som er ganske flate i bunnen, det gjør at du får en stor flate med plass til mye deilig kavringsdryss.
Finn ut hvor mange koller du vil lage og mål opp hvor mye hver skål rommer. Våre tar ca 2,5 dl melk.

Varm opp melken til ca 40 grader.
Regn en spiseskje rømme til hver kolle, og rør dette ut i melken.
Hell rømmemelken opp i skålene og la det stå i romtemperatur (20-24 grader) til de stivner, ca 1 døgn. Deretter settes de i kjøleskap ca 12 timer.
Server med sukkerkavring, rørsukker og kanel.
Sett deg på en trapp nær deg, strekk nesen mot solen, smil og spis!
NAM NAM

7 kommentarer:

IfraLahell sa...

Åh- det så godt ut! Har aldri lagd rømmekolle selv og det er jaggu lenge siden jeg har spist også. Kanskje på tide!

Takk for tips på bloggen- de er fulgt opp og neste gang du titter innom ligger den sist oppdaterte øverst på bloggrollen.

Her er det skikkelig regnvær i dag så jeg har latt meg inspirere og skal sette i gang å strikke en puff. Oppskriften fant jeg på bloggen Pickles.no- har du vært der? Mye fint der og!

Håper du får en fin uke:)

Mykstart sa...

Ifralahell: Jeg har allerede vært innom og sett at du har forandret bloggrollen din! Topp! :-) Picklesjentene ligger på favorittlisten min.. de finner på mye fint! Gleder meg til å se bilde av puffen din! Fin uke til deg også!

Jakob sa...

Dette er mat som jeg må lære meg å like - og slike beskrivelser gjør det faktisk fristende.

Siw sa...

Nammenamm! Deilige rømmekoller!!! Og sagopudding! Og gomme! Husk at der er bestilt en stykk gomme ...? ;)
Herlige, herlige farmorhuset!
Klem

Mykstart sa...

Ny ladning med rømmekoller ble satt til syrning i går. Ny ladning med gomme står nå og koker. :-) Både gomme og kolle kan hentes evt nytes i mormor/farmorhuset. :-) Vi behandler våre gjester generøst med melkemat.

Vibeke sa...

Mmmh, det så og hørtes godt ut! Påfyll med inspirasjon til mine nyoppdagede ferskostprosjekter:-) Ha en fin dag!

Unknown sa...

Veldig godt! Vi har for øvrig aldri varma opp melks. Får ho rett frå kua og set rømekolja i skåler med surmelk og lar dei stå i stovetemperatur.