torsdag 13. august 2009

DUFTEN AV KANTARELL


På feriens siste dag gikk vi på jakt etter noe av det aller beste som finnes, nemlig kantareller. Og jammensanten, skogen belønnet oss rikt, vi kom hjem med både spann og pose fulle.

Det er ingenting som lukter som kantarell. Ingenting jeg vet om iallefall. Det er bare kantarell som lukter kantarell. Og den lukten, eller duften om du vil, er vidunderlig! Fantastisk! Utrolig! Er det noen som har prøvt å fange denne duften i en parfyme mon tro? Jeg vil gjerne være damen som dufter kantarell! Virkelig! Diskret, du kjenner den ikke på lang avstand, du må stikke nesa ganske tett oppi.. og når du kjenner den vil du enda tettere.. Det dufter mose, skog, jord, søte sensommerdager, ja den dufter søtt, fuktige kvelder og mye mye mer. Har du først hatt nesa borti en katarell glemmer du det neppe.

Da vi var barn pleide mamma å plukke kantareller. Det var aldri overflod, det var litt. Littegrann å dele. Men nok til at vi enda husker smaken av den halve brødskiva vi fikk servert med herligheten oppå. Vi satt som tente lys rundt bordet og fikk servert en halv skive hjemmebakt brød med kantareller som vi spiste med andakt. Vi ville alltid ha MER! Men det var det sjelden. Det var bare den halve skiva et par ganger i året. Om vi var heldige. Som sagt, ingen har glemt den.

Den beste måten å tilberede kantareller på er å gjøre det helt enkelt. Ikke noe fancy krydder, ikke noe dilldall. Bare helt enkelt. Børst og rengjør soppen, for guds skyld ikke vask den! Aldri vask sopp, bare skjær og børst bort rusk og rask.

Har du vært heldig og funnet noen kjempestore, deler du dem i mindre biter. De små beholder du som de er. Sett stekepanna på full guffe, så putter du soppen i. Nå vil saften piple ut. Snus! Fortsett å kokesteke/forvelle til all kraften har dampet bort. Så slenger du i en deilig smørklatt med en størrelse du er komfortabel med, salter og peprer. Stek videre til soppen er uimotståelig og du bare måå legger den på den halve eller hele brødskiva du har smurt med et strøk godt smør. Kvern over en rund ekstra pepper. Og så er det bare å sette seg ned ved bordet.

Pust dypt, og lov meg at du husker å snuse.

(Stekte kantareller er nydelig i omelett, eller som tilbehør til vilt ..og og... Sjekk også pasta med kantareller her)

6 kommentarer:

hvorfor ikke... sa...

mmmmmmmm! kjenner lukta bare av å lese om det åååååhhhhh!!!! Åsså så mye!

Anne sa...

Vidunderlig - ser det hele for meg. Og lukter! Noen regndager gjorde susen, jammen spratt de opp, de yndige gule skogsfrøkner! Nyt!

Vibeke sa...

ååååå....nå fikk jeg vann i munnen, kantareller er knallgodt!

ønsker deg en fin helg,
vibeke

Elin Osa Søreng sa...

Ja, kantareller er nydelig!!! Og boka di er virkelig flott!!! Ha en god helg, hilsen Elin

Mykstart sa...

Å tusen takk for hyggelige kommentarer! Og velkommen til de som er nye her! :-)

Villbåstingen sa...

Enig med deg, kantarell er best med litt salt og pepper..og hjemmebakt brød med smør på. Har spist meg mett på kantarell en gang, ellers er det som regel en smak til ei halv brødskive... Har tatt den rett i panna i skauen iblandt også, sammen med bacon. Nydelig:)