mandag 9. november 2009

ER DET HÅP?

På t-banen satt jeg bak en gjeng gutter i verste slampealder. De kjekket seg som bare det i kjeften. (Eller tøffer seg ut, som Lillesmurfen ville sagt det) De hadde snusleppe, hengeluer og øretelefoner på størrelse med middagstallerkner.


Jeg blir aldri full, jeg, sier den minste kjakkasen. Han ser ut som han er tolv år, men er forhåpentligvis noen år eldre. (Kompisene ser ut som de er femten- seksten. Jeg vil anta at jeg rekker den ene av dem ca til skuldrene..) Fint for deg tenker jeg. Jeg drikker, men blir aldri full, ass, fortsetter han og ser fremdeles ut som han er tolv... Sjekk hu der a! Sier en annen. Hu var med oss forrige helg. Huhæhæhæææ, ler resten av gjengen til en gråhåret dame i femtiårene. Heldigvis er hun på andre siden av vinduet og hører ikke en lyd. Milf flirer en. Vettu ikke hva det betyr?.. Forklarer.. Gilf... knegg.. Hæhæ... Jeg har sett morra di.. hehhæ.. bestemorra.. huhuuu..


En ser seg diskret over skuldra. Er det noen som hører oss her, mon tro? Det kan du ta deg faen på at det er, lille tøffetryne, og gjett om jeg har lyst å vri rundt nesa på deg!! Jeg sitter her med ørene på stilker, jeg er ei ca 75 år gammel snerpekjerring i øyeblikket og lurer på om Smurfene, mine uforderva uskyldige gutter, kommer til å bli.. sånn?  Jeg grøsser og kjenner at jeg får lyst å korse meg. Slampeyngel av verste sort. Sånne sønner vil jeg IKKE ha.


Tøffekjekken vis a vis har rød hengelue på. Han putter en finger opp under luen ved øret og fisker frem en lokk som han svinger fint utenfor luekanten. Javel, tenker spionmammaen. Snusekjekk og breikjefta, nå med dårelokk... Er dette liksom formildende omstendigheter? Niks. Det var nok helt tilfeldig at den lokken fulgte med ned.... Så plutselig fingern oppi lua ved andre øret. Dæven. Det var ikke tilfeldig! Han trekker frem en til ved andre øret også.. sånn ja.. Han sitter her og pynter seg på t-banen! Vil være fin gutt med snus, rød lue og blonde svunglokker ved ørene. Men du lurer ikke meg, du som tenker slemme tanker om bestemorra til kompisen din! Faen så frekk er du.. men ok..litt søt med lokkene... Kanskje de egentlig er hyggelige gutter?


Så skal lille Aldrifull gå av banen. De andre blir sittende. Et facinerende rituale utspiller seg. Her skal det sies god helg med håndtrykk til hele gjengen! De er sikkert ti stykker, så det tar litt tid. Det er  ikke kjedelige konservative håndtrykk, mer et kontrollert high five. Bortsett fra at det ikke er high. Det må man si! Det er ikke måte på høflighet de viser hverandre. Kan ikke huske at vi var så gjennomførte og håndhilsende i den alderen?


Så får Lokkekjekken med lua et vennlig klask på lanken av Aldrifull. Men det er ikke nok for han. Neinei.. HEI! Gi meg en klem a!! Sier han rett frem. Helt uten ironi og helt uten kjekkastone. Med den største selvfølgelighet. Med sterk og klar stemme. Lille Aldrifull bøyer seg ned og klemmer han godt, og de kysser hverandre på kinnet med den aller største selvfølgelighet. Så snur Aldrifull seg, rusker en annen kompis kosegreitt i luggen, sier et ekstra god helg til han og går av banen. Fremdeles helt selvfølgelig og fremdeles uten ironi.


Spionmammen som nettopp har motstått lysten til å korse seg over den grusomme ungdommen, grøsser igjen. Og kjenner  hun får tårer i øynene og ståpels på armene av vennligheten og omsorgen de tøffe tøffe tøffe viser hverandre. Det er fanken meg håp! Tenkte jeg nettopp at slike gutter som dette vil jeg ikke være mamman til? Jeg ombestemmer meg tvert. For det må da være håp når de evner å vise hverandre slik omtanke og vennlighet? Det må da det? Snufs.. Tror jeg vil ha sånne gutter alikevel jeg.. For jeg tror egentlig at de er greie innerst inne.

7 kommentarer:

Alt godt sa...

Vakkert! Det bur så mykje godt i dei at eg blir heilt imponert av og til. Min er 11, og elskar mammaen sin framleis heilt uforbeholdent, eg gruar meg til det går over.

Anemone sa...

Det var en skjønn hverdagsepisode. Ble helt myk inni meg jeg.

Mammadamen sa...

Vakkert, var det jeg ville begynne med også, og så ser jeg Altgodt har vært før meg:-) Fint å lese dette, jeg har ofte de samme tankene du begynner med her, og funderer faktisk innimellom over hvordan ungdommen i dag, ja de som ofte kalles curlinggenerasjonen, vil bli som voksne.

Det var fint å lese på en annen måte også: fikk litt Beatles-følelse:)

Tony Soprano sa...

Minner om at kyssing og klemming er vanlig i Mafiakretser :-)

mykstart sa...

Alt godt: Fint med 11-åringen som elsker mammaen sin uten forbehold. Jeg håper også..

Anemone: Så fint at du blir myk inni deg. :-)

Mammadamen: Ja, jeg lurer litt på det samme.. og gjør det jeg kan for ikke å få curlingbarn.
Beatles-følelse her hos meg ses på som et gigantisk komplement! Herlig.

Tony S: Ja, jeg vet.. de var heldigvis ikke helt av mafiakaliber disse her da..

Epicureatricen sa...

Fikk litt klump i halsen jeg. Så fint skrevet!

AB sa...

så flink du er til å skrive!! Jeg er helt enig med deg. Hverdagen har forandret seg og til tider er det meget skummelt å tenke på at våre barn skal ut i denne verden alene. Men som du egentlig sier her, førtse inntrykket kan bedra. Vi kan bare krysse fingrene og håpe at vi lærer dem noe av det som teller!!
Her kommer jeg nok til å ta turen innom igjen. Tusen takk for titten :)