søndag 15. mars 2009

KLISTERKLUSS FOR DUMMIES

K22N klister

Storesmurfen skulle på sin første skidag med klassen, og i den forbindelse fikk jeg overlevert skiene fra hans far som hadde vært på skitur med barnet sist. Smurfepappaen er god til mange ting: Å kjøre bil, til å kjøpe øko-mat, til å hate fotball høylydt, til å lage mat og veldig god til å være far. MEN: Han er ikke god til å smøre ski. Det kan jeg slå fast med sikkerhet og skrive under på her og nå, helt uten tvil. Han er elendig og totalt talentløs til dette, borti veggene på jordet.

Jeg fikk overlevert et par barneski som var så innsauset med klister at det kunne festet hele det norske herrelandslaget i klassisk til skisporene en hel sesong. Ikke bare var skiene smurt, underside som overside, men jammensanten stavene også, fra topp til tå. Hallo? Smøre stavene? Gudhjelpe meg. Hva tenkte mannen på? For ikke å snakke om skidressen. Ikke nok med det, i områdene på skiene der det ikke var klister, var det smurt med voks. Og dette på steder som ikke under noen omstendighet skal ha festevoks på seg! (Du husker at vi gnikket med stearinlys under skiene, foran og bak for at de skulle gå fortere, ikke sant? Man får ikke større fart av å smøre med FESTEvoks!) Her har du pappaen som sørget for at gutten hans hadde feste i skiløypa sann. Jeg lurer på: Kom han seg i det hele tatt av flekken? Og var det i det hele tatt noe igjen på tuben? FESTEVOKS SOM FORHINDRER BAKGLATTE SKI 


Heldigvis, Smurfemamma vet råd. Hun har remedier nok til å fjerne klister fra det samme herrelandslaget en hel sesong. Og kanskje flere. Har hun ikke selv gått aktivt på langrennski et helt år nå kanskje? Har hun ikke blitt noe bortimot en smøreeksspert ? Og innrømmer hun ikke glatt at hun har tendenser til utstyrfreakeri? Snakker vi ikke her om en kvinne som falt for fristelsen til å kjøpe eget smørejern på salg i fjor? Og som faktisk har brukt det. (Hun har dog klart å motstå presset fra en konsulent om at et smørebord vil hun ha svært stor glede av.) Så selvfølgelig har sportsmamma klisterfjerner med dertil egnet lofritt papir og skrape. Selvfølgelig.

Jeg var på vei til sengs da de hersens skiene dukket opp i min bevissthet igjen. Kveldsstellet var tatt og jeg var kledd i nattserk med blonder da jeg søvnig passerte klisterplankene i gangen. Pokker ta den smøreren! Steike ta han, rett og slett. Denne skitjobben kunne han vel ha gjort FØR han leverte skiene til meg? Hvem må nå stå på badet sitt ved midnattstider i nattkjole med bare ben, utstyrt med kjemikalier og dertil egnet utstyr? Tror du hun smilte? Niks. Tror du det var fort gjort å fjerne en tube med klister? Niks. (Prøv selv du som tviler.) Tror du hun må ut å kjøpe ny klisterfjerner og spesialpapir nå? Ja. Hun gnikket og gnukket og skrapte og bannet til den store gullmedaljen. Er det overraskende og morsomt at hun selv endte opp med nattkjole, hender og hår relativt innsauset i klister, og måtte bruke skirens på sin egen kropp? Jeg synes ikke. Jeg burde kanskje skiftet nattkjole, men innrømmer at det å gå til sengs i en eim av skirens gav meg følelsen av å være en ganske god mor.

Smurfepappa og alle andre som overhodet ikke har peiling smøre ski, her kommer det noen helt vesentlige punkter i kunsten å smøre ski:

1)    Klister og all skismøring skal UNDER skien. (Aldri oppå)

2)    Stavene smøres ikke under noen omstendighet.

3)    Klister på tube er IKKE engangstube. Den kan holde i årevis for en kjernefamilie. For noen et helt liv.

4)    Klisteret skal gnis utover etter at det er lagt på i et TYNT lag. Jeg gjentar: Tynt lag under skien i  smøresonen.

Selv er jeg utdannet smøreekspert fra Swix Smøreakademi, og erfaring gjennom 1,5 sesong aktiv turlangrenn.  Her får du en kjapp innføring i hvordan påføre klister på egne og andres ski. (Altså ikke staver, klær, nattkjoler med blonder og hår)

Jeg har enda ikke fått diplom. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så morsomt og uanstrengt du skriver May! Du fortjener diplom både for det og for smørekunnskapene!
Jeg kommer igjen!

Mykstart sa...

Takk takk Merete! Du er hjertelig velkommen tilbake!