onsdag 17. juni 2009

F-ORDET


Jeg gjør oppmerksom på at denne posten inneholder sterke ord som kan virke støtende på noen. Er du den sarte typen, ber jeg deg om å ikke lese videre.


Fitte er en gammel, norsk, folkelig betegnelse for det kvinnelige kjønnsorganet og for kjønnsåpningen. Ordets opprinnelse er usikker, men det kan ha sammenheng med fit/fidje, eng ved vann; vått, myrlendt gress, og det har da i sin opprinnelse en poetisk, kjærlig og nærmest lyriskkonnotasjon. (Wikipedia)

Ved leggetid for noen dager siden var Lillesmurfen i strålende humør. Storesmurfen og jeg holdt på med å klargjøre et sneglekostyme han skulle ha på seg på skoleavslutningen, og Lille var dermed overlatt til seg selv i sitt kle-på-seg-pysjen-rituale. Men hva gjorde vel det? Han var i strålende humør der han kledde av seg og viftet dansende rundt med klærne sine og sang. Lykkelig sang.

Etterhvert ble jeg oppmerksom på hva som kom ut av munnen på den lille særdeles kveldslystige fyren:

Fitte, fitte, fitte!!
Tralalalalaaaa
Fitte, fitte, fitte
Olala!

og han gjentok og gjentok..... både kjærlig og lyrisk.

Jeg satt med en rød plysjpute i fanget som det etter instrukser fra Store skulle surres et kamuflasjemønstret svingskjørt rundt, og vips skulle det bli et sneglehus...og lurte på hva jeg skulle si. Jeg mener.. fitte.. det er jo et av de verste skjellordene vi kan klemme ut av oss. Større fornærmelse skal man lete lenge etter å servere hverandre. Og det synes jeg er ganske dumt egentlig. Og irriterende. At det har blitt sånn. Men hva sier så den gode mor til en liten sønn som jublende synger sitt nykomponerte vers?

hmm..

Mor: Det var jammen en glad gutt! Hvor har du lært den sangen der da?
Lille: Diktet den sjøl vel!! (Stolt)
Mor: Vet du hva det ordet betyr?
Lille: Nei? (Knis)
Store: Jo, det gjør du!! (Store har fått lange veivende armer og et fårete glis rundt munnen, og vet ikke helt hvor han skal gjøre av seg)
Lille: Hihihi!
Mor: Det betyr jentetiss, ikke sant?
Store nikker ivrig. Lille smiler fra øre til øre.
Mors hjerne: ..... pip pip pip... du har kommet til en hjerne som ikke er bruk... ferien begynt, vi har logget av for sesongen...pip pip pip

Så går alle mine pedagogiske poenger i oppløsning. Jeg hadde tenkt å forklare dem hele den fine betydningen av ordet fra gammelt av. Jeg satt der med et intenst ønske om å ville normalisere ordet og få det bort fra fy-ordenes rekker, men så kom tanken snikende inn... Den om Smurfene i familieselskap med besteforeldre og gamletanter, der f-ordet detter ut av munnen på dem på en helt naturlig måte. For de kjenner jo mange som har slikt. Eller på skolen? Fitte er et fint, poetisk ord, for det sier mamma?

Jeg tenker at jeg ikke vil ha gutter som løper rundt og roper fitte tilhverandre når de er sinte, for det er det verste de kan kalle hverandre. Men dette sier jeg ikke. Jeg husker rett og slett ikke hva jeg klarte å bable av meg, der jeg satt mellom det intense ønsket om normalisering, avmystifisering og tanken på familieselskapet..

Hva sier gode foreldre til slikt? Hva gjør man? Jeg mer enn aner at dette er et tema som kommer opp igjen senere. Sier man bare NEI! NEI!! NEI!! FY FY FY?? Dette aksepteres ikke? Jeg innrømmer at jeg går ikke rundt og kaller min edleste del for f-ordet, ihverfall ikke i daglig samtale med mine barn, om betydningen er aldri så poetisk. Det negative rundt ordet sitter for sterkt i ryggmargen til det, om det irriterer meg aldri så mye. En ting er en glad liten f-sang i heimen, men hva med familieselskapet? Skolen? Og når de en dag skriker det etter hverandre i raseri? Da kommer jeg til å si at de kan bruke navnet på sitt eget kjønnsorgan som skjellsord. I det minste.

Hva gjør dere? Sier nei nei? Eller noe mer?

Illustrasjonen er fra fantastiske KRUTTDESIGN

13 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, artig sang =)
Jeg var borti samme situasjonen her forleden. Trollungen spurte meg: "Mamma, vet du hva pikk betyr"? Jeg sa nei (vet ikke hvorfor jeg sa nei egentlig?), og da sa han at det er det samme som tiss.
Man blir jo litt satt ut, hva skal man svare? Jeg sa at jo, det stemmer det, men det ordet er ikke fint å bruke. Det er nesten som å banne, sa jeg.

Aner ikke om det var det rette å si, men Trollungen er veldig klar over at banning ikke er tillatt, og jeg har ikke hørt han si det ordet etterpå. Bortsett fra i en sang samme kvelden:
"Kaptein Sabeltann, er en dustemann. Med hatt og stokk og briller og pikken under vann."
...

Mykstart sa...

Nei det er det som er litt vanskelig.. hva som er det rette å si. Og det varierer jo fra mennekse til menneske, hvor grensene våre går. Selv synes jeg at pikk er et fin og kvikt ord. Og synes ikke at det er det samme som å banne. :-) Derfor irriterer det meg at fitte skal være så stygt å si!

Noen ganger tror jeg at barn sier pikken uten å tenke over hva de sier.. det kommer inne i en regle med tikken, snikken pikken osv..

Anonym sa...

Jeg er egentlig enig med deg kjenner jeg. Pikk er ikke så stygt. Hadde vært verre med kuk, av en eller annen grunn. Og det kommer litt an på hvordan ordet blir brukt. Men mange aksepterer ikke at slike ord blir brukt, dermed vil jeg lære han å bruke mer aksepterte ord.

Og at disse ordene kommer i riming, det reagerer jeg ikke på. Trollungen har nok kommet med de fleste stygge ord da, uten å være klar over det selv :)

fru Storlien sa...

Som du kommenterte hos meg, hvorfor skal vi være så pedagogiske? Få ham til å synge jentetiss, jentetiss, jentetiss - det er ikke like stas nemlig! Sist jeg måtte i ilden med forklaringer viste det seg at mitt lager av "stygge" ord var atskillig større enn sønnens. jeg tror det var en tankevekker for ham.

Anonym sa...

Menn bruker "pikk" om sin edle del fra morgen til kveld (så sant ikke kona eller barna hører på), så det er egentlig opp til dere kvinner å "ta fitta tilbake" — om dere begynner å bruke det daglig selv, så forsvinner med tiden styggordsassosiasjonene.

(Lettere sagt enn gjort kanskje, men det er ofte sånn det henger sammen — ufarliggjøring virker! ;)

Mykstart sa...

Fru Storlien: Nei, man skal jo ikke alltid være så pedagogisk.. det er bare det at jeg synes at det er så tullete at fitte-ordet har fått så stygg mening. Og jeg vil ikke at det skal være sånn. Og hvorfor skal det være noe bedre å synge jentetiss enn fitte for eksempel? Det er der hjernen min sliter litt. :-)

Mannunderveis: Jeg synes ikke pikk er et stygt ord nemlig. Og synes det høres helt corny ut når voksne menn snakker om "tissen " sin. Jeg er veldig enig med deg i ufarliggjøringen, og at det er sånn det henger sammen. Og at vi må ta ordet tilbake, og få bort alle stygge assosiasjoner rundt det. Rett og slett "ta fitta tilbake". Guri, det er heftig bare å skrive det kjenner jeg. Blir litt klam i håndflatene.

Jeg har jo selv servert mine gutter når de står i dusjen..uten å tenke meg særlig om.. : " Har du skrubbet kølla di?" Om lurer på om jeg helt gal som lar slikt dette ut av munnen min. Men så tenker jeg.. pokker ta.. er det så nøye.. kølle er et morsomt ord.. må vi ta alt så nøye.. kan vi ikke leke litt med de ordene?

Men skjønner at alle har forskjellige terskler på dette her. Uff. Vanskelig. :-)

fru Storlien sa...

Jeg synes ikke fitte er så ille, men det brukes nok mer naturlig i barndommens dal enn her jeg bor nå. Og apropos det å synge jentetiss så er det mer å ta spenningen ut av det ved å bruke et annet ord som ikke er så tabubelagt. Det er jo gjerne der spenningen ligger, og så kan man ta den mer pedagogiske delen når lillesmurfen blir litt eldre.

Siw sa...

Jeg tenkte noe i samme bane som fru storlien - kanskje si at om det er jentetiss du mener, så sier man heller det. Fitte er greit, men ikke til hverdags ... Og ang. at det er så greit å bruke de mannlige benevnelsene, så kan vel det ha sammenheng med at menn som er promiskuøse, er noen "hingster" (på generelt grunnlag) - mens en promiskuøs kvinne er en hore ... normer og dobbeltmoral har fulgt kvinnekjønnet i lang tid! ;)
Hvorfor er det liksom vår oppgave å "ta fitta tilbake" - kan vi også ha masse sex med opptil flere partnere på èn dag uten å være hore, da!?
...lykke til med videre oppdragelse :) syns du er flink!

Neglecta sa...

Hehe, det var jammen en fin sang! Det er utsikter for at de blir like kreative som sin mor, tror jeg.

Tja, hva er riktig? Det finnes det vel ikke noe entydig svar på, i forskjellige typer familier vil det være forskjellige riktige svar. I klassen til Minstemann Vampyr har gutta laget en regel om å forkorte navnene og sette en "i" til slutt - altså "Hermi" "Sandi" "Sondi" for eksempel. Min ble altså hetende "Joni" eller Yoni, om du vil. Jeg fortalte da at det var et sanskrit ord for jentetiss. Jeg trenger kanskje ikke si at det var det første han ropte i skolegården mandag morgen? Akkurat da var jeg i det minste glad jeg ikke hadde "lovliggjort" ordet fitte. =o)

Lene (Mammaguiden) sa...

Jeg ville gjort EN ting, og det er å oversett det hele. Jeg har en filosofi når det gjelder barneoppdragelse, og det er at den atferden som forsterkes (med reaksjoner) øker i omfang. Sier man F- ordet, forventer man en reaksjon, og uteblir reaksjonen, så er jo hele vitsen med å si ordet borte :-)

Svar: Hei, og takk for engasjementet. Jeg var ikke klar over at ammehjelpen boikottet Nestle. Så uten at jeg har fått satt meg sånn skikkelig inn i saken, så er dette svaret mitt:

Jeg personlig har ammet begge mine to barn, og jeg ammer fremdeles minste-mor, og er veldig glad for at jeg kan amme dem, men jeg synes allikevel ikke at amming er alfa omega. Hvertfall ikke her til lands.

Det er klart at amming er til det beste for barnet, men jeg synes det er liten aksept for dem som velger å ikke amme, eller dem som ikke kan amme. For noen kan amming være utmattende, vanskelig, vondt osv... Og jeg mener at det må få være lov å si nei til amming.

Morsmelkerstatning skal jo inneholde de næringsstoffene som babyen trenger, så jeg tenker at da må jo de som ikke ammer ha et alternativ? Og da må de jo vite hva som finnes der ute?

Jeg vet ikke noe om hvordan Nestle har markedsført seg utenlands, så egentlig burde jeg kanskje ikke uttale meg om saken.

Så som svar på spørsmålet ditt om hvor jeg stiller meg i saken, så svarer jeg: Sånn midt på treet (he he). Man skal ikke prøve å utkonkurrere amming, men man skal heller ikke sykeliggjøre eller rette pekefingen mot dem som ikke gjør det. Begge deler bør være like akseptert..

Silje sa...

Nå har ikke vi hatt så mye av slik språkbruk i heimen. Kanskje det blir for dagligdags for dem å høre slik bannskap her i Finnmark, hehe.

Nei, men noe har det vært. Og da sier jeg så greit at slike ord trenger man ikke si mens noen hører det, for de er litt sånn som man holder for seg selv. Men at når de er helt alene kan de si det så mye de vil.
Om de gjør det er en annen sak, men de har hvertfall aldri sagt det aktuelle ordet igjen hverken hjemme eller borte.

Jakob sa...

Du gjorde nok noe veldig fornuftig, Silje. Og så lenge det er en slags kollektiv enighet om at det er et forbudt ord, hjelper det lite med private initiativ. Jeg har eksempelvis aldri hørt om en skoleledelse som sier at "på vår skole er det lov å si fitte". Tvert om.

Trine Grung sa...

Herlig!